Šta je sve potrebno za krštenje deteta?

Krštenje deteta – Sveta tajna, je prvi i najsvečaniji dogadjaj u životu vaše bebe,
Pripremili smo nekoliko osnovnih saveta o tome šta je sve potrebno za krštenje, koji će vam pomoći u organizaciji I planiranju.

 

Za krštenje tvoje bebe, potrebne su samo 3 stvari a to su:

Platno za krštenje

Srpsko platno ili krsnica je bele boje sa čipkom na krajevima. Predstavlja simbol čednosti I nevinosti i u njega se uvija dete nakon krštenja. Običaji nalažu da se od tog platna, nakon krštenja, detetu može sašiti benkica, košuljica, jastuče ili vrećica za cuvanje uspomena. Običaji kažu da predmet sašiven od ovog platna zrači duhovnu energiju , jača koncentraciju I štiti od loših ljudi.

Možete se umesto platna odlučiti i za frotirni peškir za krštenje, koji za ovu priliku može biti ukrašen prelepim vezom.

Gde kupiti platno ?

Srpsko platno sa vezom po želji  je deo naše ponude. Možete se odlučiti samo za vez imena bebe I datum krštenja a možete izabrati I neki od prelepih vezenih motiva. Andjeo , Krst ili Blagoslov su naši najtraženiji motivi za ovu priliku. Šta god da izaberete, biće veoma otmeno I originalno.
Sačuvajte uspomenu na taj svečani trenutak.

Platno za krštenje cena?

Cena platna za krštenje se razlikuje od prodavnice do prodavnice i kreće se od 500 – 2000 dinara. Jeftinija su uglavnom šivena od običnog pamučnog platna ne baš dobrog kvaliteta. Po nekoj srednjoj ceni, platno za krštenje možete kupiti u crkvi. Na njemu će obično biti izvezen krst ili natpis ,,Srećno krštenje,,  Kod nas možete poručiti srpsko  platno sa vezom, odličnog kvaliteta i izrade, po veoma pristupačnoj ceni.

Platno i sveće za krštenje – POGLEDAJ PONUDU

Sveće za krštenje

Opet ćemo krenuti sa tradicijom I običajima. Oni nalažu da sveća za krštenje mora biti od čistog voska a ne bela parafinska kao sto mnogi to danas čine. I voštana sveća prelepo izgleda kada se ukrasi. Mozete je kupiti u crkvi I sami ukrasiti.
Svece za krštenje iz nase ponude su voštane, osvešćene I kupljene u Patrijaršiji.

Šta zapravo predstavlja krštenje deteta?

Prva Sveta Tajna je Krštenje. To je radnja koju vrši sveštenik gde se na vidljiv način dobija nevidljivi blagoslov Božiji. Krštenje je duhovno radjanje za večnost I početak duhovnog života. Kako se fizički radjamo samo jednom tako se I krštenje vrši samo jednom. To je duhovno rodjene I uslov našeg spasenja. Vera se ne dobija nasledjivanjem nego se krštenjem u nju ulazi. Ko nije kršten nije dostojan ni da primi ostale Svete Tajne.

Deo teksta preuzet sa sajta www.saborna-crkva.com

Kada se dete krsti?

Po ranijim običajima, deca su se krštavala u prvih 7 do 40 dana života. Postoji verovanje da se dete krštenjem čisti od nasledjenih grehova I zato se nastojalo da se obavi što ranije. Danas se krštenje obavlja uglavnom do navršene prve godine.

Praktičan savet za krštenje deteta I anegdota jedne mame:
Kada krenete u crkvu obavezno ponesite neku grickalicu. Najbolje I najpraktičnije su grisine (provereno 🙂 )
Prilikom krštenja prvog deteta ovo nismo znali. Toliko se unervozio, vrteo I povremeno plakao da ga je kum sa teskom mukom držao u narucju. Jednostavno nismo mogli nikako da ga zabavimo I umirimo. Videvši to, pop mu se približio I krenuo lagano da lista molitvenik (knjigu). Sinu je to bilo interesantno, dohvatio je knjižicu I otrgao jedan list. Svima nam je bilo neprijatno. Pop se samo nasmešio I onako spontano otpevao “Cepaj, cepaj, kupiće tata novu”
Kako se I vama ovo ne bi dogodilo, predlažem grisine. Kada smo ćerku krstili, jednostavno, kada god bi se malo uzvrtela I kada smo primetili da joj postaje dosadno, pružali bismo joj po jedan štapic. Tako je sve proteklo u u miru I bez tenzije.

Nadam se da smo vam pomogli sa objašnjenjima I savetima vezano za krštenje. Ako još uvek niste pogledali našu ponudu , sada je trenutak da to učinite.

PLATNO i SVEĆA ZA KRŠTENJE – POGLEDAJ PONUDU

Prijavite se na newsletter i bićete obavešteni o svim promocijama i popustima na našem sajtu.